Hyvällä maulla on juuret

Ainutlaatuista tunnelmaa maalaiskartanomiljöössä

Koivikon kartanon alue on kulttuurihistoriallisesti arvokas kokonaisuus. Maalaiskartano sijaitsee Suomen vanhimman ja laajimman lehtikuusimetsän kainalossa noin kilometrin päässä kirkasvetisestä Pyhäjärvestä.

Kiteen keisarin jalanjäljillä

Kartanon päärakennuksen rakennutti v. 1840 tiluksia 1700-luvun lopulta hallinnut Arppen mahtisuku. Heiltä kartano siirtyi Axel Emil Branderin ja hänen Anna-vaimonsa hallintaan ja paikalla käynnistyi karjanhoito- ja meijerikoulu. 1909 isännäksi tuli edellisten poika, Akseli Brander, joka yhdessä tanskalaissyntyisen Dorthea-vaimonsa kanssa jatkoi maineeseen noussutta voin ja juuston tuotantoa. Suvulta tila siirtyi valtiolle 60-luvulla. Kiteen maatalousopisto muutti kartanon tiloihin v. 1961.

Mittavien uudistustöiden jälkeen alkuperäiseen kukoistukseensa palautettu Koivikon Kartano on taas hyvien makujen ja raaka-aineiden koti, kun Koivikon Kievari avasi ovensa ruokailijoille toukokuussa 2012.

Hyvien makujen pitkät perinteet

Hyvällä ruualla ja ensiluokkaisilla raaka-aineilla on Koivikossa pitkät perinteet. Nils Ludvig Arppe perusti Kiteen ensimmäisen kartanomeijerin Koivikkoon 1840-luvulla. Koivikon voi tuli pian laadustaan tunnetuksi ja palkituksi. Juustoja ja voita vietiin Koivikosta herkkusuille Pietaria myöten. Kartanomeijerissä tuotettiin ensimmäisenä Suomessa cheddarjuustoa.

Kokoa ryhmä ja tule tutustumaan!

Ainutlaatuinen Koivikon Kartano on mielenkiintoinen retkikohde historian, luonnon ja hyvän ruuan ystäville. Kokoa ryhmä ja tule tutustumaan menneiden vuosisatojen kartanotunnelmaan. Järjestämme tilauksesta esittelyjä niin seudun kulttuurihistoriasta, luonnosta kuin lähiruokatuotannosta kiinnostuneille seurueille. Ota yhteyttä ja kysy lisää!